13.12.2019. 12:34

Izložba o skrivenom beskućništvu Snježane Bratanović u Dnevnom boravku Rojca

U subotu 14. prosinca u 20,00 sati u Dnevnom boravku Rojca bit će otvorena izložba o skrivenom beskućništvu „Imam ime“ Snježane Bratanović. Izložba će trajati do 28.12.2019. godine

Beskućništvo je, nažalost, rastući socijalni problem u Republici Hrvatskoj. Procjene o broju beskućnika u RH kreću se od 1000 do 10 000 ovisno o definiranju pojma beskućnik, od apsolutnih beskućnika, osoba koje nemaju “krov nad glavom” te borave na javnim mjestima i mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje.

Upravo o toj temi otvoreno i direktno kroz medij fotografije progovara pulska fotografkinja Snježana Bratanović.

Izložba „Imam ime“ posvećena je upravo njima, skrivenim beskućnicima koji „žive“ život ispod svakog ljudskog dostojanstva. Iznoseći svoj vlastiti stav o toj temi, Snježana je u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Pula, u partnerstvu s Udrugom Institut i Hrvatskom mrežom za beskućnike, terenski obilazila turistički razvijene dijelove Istre,
te kroz svoj objektiv dokumentirala i drugu stranu poznatih gradskih lokacija, i to očima – beskućnika.

O tome hoće li ova izložba imati utjecaja na ljudsku svijest, kaže autorica, neka prosude pojedinci sami!

Izložba "Imam ime" Snježane Bratanović bila je postavljena na Forumu u Puli, 10. Listopada 2019. u povodu Svjetskog dana beskućnika, otvorenju su prisustvovali predstavnici svih organizacija koje se bave problematikom beskućništva u RH.

Ove godine nositelj 13. Nacionalnog susreta o beskućnicima bilo je Gradsko društvo Crveni križa Pula u partnerstvu s Udrugom Institut i Hrvatskom mrežom za beskućnike koji su održali edukativnu konferenciju o beskućništvu na svim razinama.

Snježana Bratanović, pulska fotografkinja, dobitnica brojnih nagrada i priznanja od strane struke što je i potvrda njezinog rada na ovim prostorima i priznatim međunarodnim festivalima fotografije.Često eksperimentira s fotografijom, od analogne do digitalne, gdje pokušava dati vlastitu interpretaciju svijeta i današnjice u konceptualnim projektima i dokumentarnim pričama šireg društvenog značaja i socijalne tematike.Izlagala je na mnogobrojnim skupnim izložbama diljem Hrvatske i inozemstva.Fotografije su joj publicirane na brojnim stranicama časopisa o fotografskoj kulturi diljem svijeta, kao i u nizu web magazina. Živi i stvara u Puli.